1 do krótkotrwałego smażenia możesz tutaj znajdziesz rozwinięcie http://www.sfd.pl/T%C5%81USZCZE-t369407.html 2 jeśli rano zalejesz wrzątkiem i odczekasz nie konieczne
na coś trzeba umrzec %-) kiedyś nasze babcie/dziadki szczególnie na wsiach jedli wszystko praktycznie smazone na glebokim smalcu, maśle, jedli pelno tlustych rzeczy.. w tym i pierozki i zyją bardzo długo.. takze jak masz sie czyms przejmować to podejrzewam ze w zyciu masz wieksze problemy i tym sie przejmij a nie, czy od smazenia pierozkow [...]
oliwa z oliwek zawiera inny rodzaj kwasów tłuszczowych niż Omega 3, dlatego warto uwzgledniać oba produkty w diecie. Jeżeli nie lubisz oliwy na surowo, można jej uzywać w krótkotrwałych zabiegach smażenia, lub jako dodatek do sałatek
[...] I chodziło mu zapewne o to, czy wrzucać takie danie do dziennej diety. sambi1992: ja również bym takiego rozwiązania nie polecał. Ogólnie, lepiej unikać smażonych potraw, dokładnie ze względu na IG, a także substancje rakotwórcze wydzielane podczas smażenia. Nie mniej jednak, raz na jakiś czas możesz sobie pozwolić - bez obaw Pozdrawiam.
Możesz łączyć różne rodzaje tłuszczy. Masło bardzo szybko ulega spaleniu z wytworzeniem toksycznej akroleiny, więc lepiej smażyć na klarowanym. Z drugiej strony jajecznica do ok 15sek smażenia, więc raczej się nie spali.
[...] to nie przesadzaj tylko ze słodzeniem i soleniem. Masz tutaj jeszcze dwie świetnie rozpisane diety ułożone przez fachowca: http://www.sfd.pl/DIETA_DLA_SZCZUPŁEGO-t236137.html Unikaj smażenia, a jak już smażysz to rób to najlepiej na patelni teflonowej bez tłuszczu, albo na niewielkich ilościach oliwy z oliwek. Pij 3,5l wody mineralnej dziennie.
jak chcesz pić surowe to wcześniej wrzuć je do wrzątku. A najzdrowsze sa albo surowe albo gotowane. A dlaczego? w procesie smażenia ginie cała lecytyna zawarta w jaju.
Moja żona jada jajecznicę wyłącznie w formie "ścięcia" zbliżonej do tego. %-) Na przyszłość proponowałbym nieco krótszą obróbkę i mniejszą moc palnika. Generalnie jajecznica przed końcem smażenia powinna być nieco "surowa" - dojdzie na talerzu od swojej własnej temperatury.
wcale nie lepszy smazony, bo nie zdrowy - im mniej zabiegow kulinarnych tym lepiej... a z ryzem mozna sobie wymieszac i bez smazenia i jest calkiem smaczny - do tego jakies warzywka i troche zdrowego oleju i masz kompletny posilek
[...] zdaniem, jeśli przy smażeniu nie dodaje się żadnego składnika (np. tłuszczu) to wartość kaloryczna się nie zmieni w stosunku do surowej, no bo w jaki sposób? Mięso podczas smażenia kurczy się, ale poprzez ubytek wody, więc strat kalorii również nie powinno być. Smażyć bez użycia tłuszczu można również w naczyniach ze stali nierdzewnej o [...]
Obecne badania wyraźnie wskazują, że najlepsza do jakiegokolwiek smażenia jest oliwa z oliwek, inne tłuszcze które się nadają to te z nasyconymi kwasami tłuszczowymi np. smalec. Ale prywatnie polecam dusić na oliwie aniżeli smażyć
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Zamiast smazenia tek piersi , przygotowuje ja teraz na parze. Mam pytanie co do bialego ryzu, wiele osob twierdzi ,ze takowego powinno się całkowicie unikac na redukcji. Czy moze jednak wystarczy ,ze będę miescil sie zapotrzebowaniu i bedzie git? Ogolnie bialy ryz gotuje sie okolo 15 min ,a a brazowy z 40 min, dlatego wolalbym zaoszczedzic na [...]
Pewnie, ja też zawsze jem jajka z ketchupem, zazwyczaj daję Kotlin -60%, ale masełka nie radziłbym tyle dokładać, zwłaszcza że są fajne patelnie do beztłuszczowego smażenia